Filmul de săptămâna asta – The Last King of Scotland


postarea de faţă va merge şi la cinemateca Trisk, cu mulţumiri pentru găzduire.

The Last King of Scotland” se vrea, poate, a fi un film-portret; portretul unuia dintre cei mai cruzi dictatori ai continentului african din secolul trecut, Idi Amin Dada, preşedinte al Ugandei între 1971 şi 1979. Nu întîmplător am spus că filmul „se vrea un film-portret”, pentru că imaginea care ne este redată de film este una mai degrabă jovială, care reuşeşte să te câştige pe parcurs, în pofida personalităţii bizare, poate chiar haotice, a dictatorului. Filmul redă fragmente de realitate, o realitate care a fost însă mult mai dură, mult mai crudă, decât ceea ce ne prezintă nouă această peliculă. Firul epic al poveştii urmăreşte închegarea unei relaţii aparte între dictatorul african şi un medic scoţian, pe care Idi Amin îl întâlneşte întâmplător şi căruia îi oferă un post în administraţie. Povestea nu am să v-o spun eu, pentru că, deşi nu este neapărat un film-document, nerespectând în totalitate adevărul istoric, „The Last King of Scotland” este un film care merită vizionat; şi pentru scenariu (care a fost scris de Jeremy Brook, Giles Foden şi Joe Penhall), şi pentru regie (care îi aparţine lui Kevin Macdonald), dar în primul rând pentru prestaţiile celor doi actori din rolurile principale, Forest Whitaker şi James McAvoy, două prestaţii cu adevărat de excepţie, cea a lui Forest Whitaker fiind dealtfel încununată cu mai multe premii (Oscar, Golden Globe sau Bafta, ca să le amintesc doar pe cele mai importante). Un rol dificil pentru Whitaker, care a trebuit să dea viaţă unui personaj care trece într-o fracţiune de secundă de la veselie la demenţă, care acum te îmbrăţişează, iar în secunda următoare îţi pune pistolul la tâmplă, a cărui singură constantă este tocmai inconstanţa. O partitură dificilă, însă o partitură care a fost parcă anume creată pentru Forest Whitaker, căruia i s-a potrivit ca o mănuşă, pentru care este rolul vieţii lui (şi nu mi-e teamă că greşesc spunând asta), fiind probabil şi una dintre cele mai bune prestaţii ale unui actor în rol principal din toate timpurile. Dacă ar fi să dau o notă acestui film, probabil i-aş da 9 (în primul rând pentru că distanţa dintre realitate şi film este una destul de mare), chiar dacă rolul făcut de Forest Whitaker e de nota 20. Idi Amin  a avut, fără doar şi poate, charismă, a ştiut cum să cucerească masele, cum să le manipuleze; totuşi, în spatele personajului charismatic se ascundea o minte diabolică şi un caracter pe măsură. Poate că nu ar strica să învăţăm ceva din acest film şi, în alegerile pe care le facem, să ţinem cont de mesajul din „The Last King of Scotland”, să nu ne mai lăsăm seduşi de imaginea şi de charisma unui personaj.

sursa: youtube (user – FoxSearchlight)

vă invit să treceţi şi pe la ceilalţi „porci abjecţi”, unde probabil veţi avea surpriza să nu daţi tocmai peste nişte porci : octocat, luna pătrată, doru, teo negură, max peter, marius bota, shogunu’, virtual kid, gândire logică, eventual şi pe la subsemnatul, prin colţul cu muzică

Acest articol a fost publicat în filme și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Filmul de săptămâna asta – The Last King of Scotland

  1. Iulia Kelt zice:

    Buuun! Se trece pe listă. Aseară am făcut maraton de filme (nevăzute până aseară) după nenea celălalt King. Stephen.

  2. Un film care mi-a placut si pe care il recomand si eu ,Forest Whitaker se intrece pe sine in acest rol , cum era si de asteptat , mai toate filmele cu el sant exceptionale , vizionare placuta .

  3. Teo Negură zice:

    Nu l-am vazut tot, doar niste secvente, dar e unul din acele filme grele pentru care ai nevoie de o anumita dispozitie, cred, ca sa le privesti, apreciezi si cantaresti cum merita. Intr-o zi, o sa-mi fac timp sa-l vad integral.

  4. Pingback: Nu joc la bursa « Teo Negură – Trafic cu hituri

  5. Pingback: La capatul lumii… « Lunapatrata – Poezie,ganduri,muzica…

  6. Pingback: ghiveci XXL « Colţu' cu muzică

Loc de guiţat (grohăielile merg direct la gunoi)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s