cine şi de ce

Nu suntem nicidecum nişte porci, după cum nu suntem nici abjecţi; de fapt, dacă stau să mă gîndesc bine, încercăm să fim exact opusul acestora.

Că am apărut, este probabil rodul unei întâmplări, nu ştiu dacă neapărat nefericite; am vrut să spun iniţial că a fost rodul unui accident, dar nu cred că e vorba de un accident, a fost mai degrabă un moment, o clipă când cineva şi-a dat masca jos, arătându-şi adevărata faţă. A fost clipa în care unuia dintre noi i s-a spus „porc abject” pentru simplul motiv că a spus un adevăr pe care nu îl poate contesta nimeni. Din acea clipă sintagma „porc abject” a devenit pentru noi un compliment, deoarece pentru a te bucura de această etichetare trebuie să ai o sumă de calităţi; în primul rând trebuie să ai coloană vertebrală, apoi trebuie să nu fii duplicitar, să spui ceea ce gândeşti şi să o spui în termeni decenţi, fără a insulta pe nimeni, să nu accepţi compromisurile, să nu te laşi şantajat, să ştii ce înseamnă dialogul, să îţi argumentezi civilizat opiniile. De la această nefericită etichetare a pornit ideea acestui grup, din cauza acestei etichetări ne numim aşa cum ne numim.

Suntem deocamdată o mână de oameni, e foarte probabil ca în viitor să ni se alăture şi alţii, să fim tot mai mulţi; unii au talent într-ale scrisului, unii sunt pasionaţi de filatelie, de fotografie sau de logică, unii s-au născut cu muzica în sânge; indiferent cât de diverse sunt sau vor fi temele abordate de noi, ne propunem în primul rând să fim un GRUP în adevăratul sens al cuvântului, nu o gaşcă, nu o ceată şi cu atât mai puţin o fabrică de like-uri. Prin ceea ce publicăm fiecare în parte ne propunem să promovăm ceea ce e frumos, valorile reale, umanismul. Iar dacă se va întâmpla pe viitor ca vreunul dintre cei care fac parte din grup să fie insultat, ori să îi fie lezate interesele de către cineva din exteriorul (sau chiar din interiorul) grupului, vom şti să reacţionăm ferm, dur chiar, însă în limita decenţei, a bunului-simţ.

Nu facem concurenţă vreunui alt grup, nu ne dorim să avem relaţii ostile cu absolut nimeni şi ne-ar plăcea tare mult să fim lăsaţi în pace să ne vedem de ale noastre, aşa cum şi noi ne vom strădui să nu deranjăm pe alţii. Nu avem nici pretenţia că noi am fi exact buricul pămîntului, că alţii mai breji decît noi nu ar fi pe lumea asta, că am fi cei mai cei; sîntem convinşi că şi în alte grupuri sînt oameni de o valoare deosebită, care merită tot respectul şi consideraţia.

19 răspunsuri la cine şi de ce

  1. shogunu' zice:

    Ai zis că îs voci cere zic că numele grupului n-ar fi tocmai ok. Io zic să nu schimbi nimica. Eventual să adaugi o păreche de ghilimele. Atunci ar fi aşa: Grupul „porcilor abjecţi”.
    Că-i grup închis, ori deschis… Tu decizi, Căline. Îs de acord cu „verificarea membrilor”, nu-s de acord cu cenzura, în sensul că, dacă cineva are ceva de zis, s-o zică DECENT şi FĂRĂ SĂ JIGNEASCĂ pe cineva. De aia sîntem „porci abjecţi”. Regulile le vom respecta. Io unu’ cel puţin. De aia să fii convins!
    Banzai!

    • Călin zice:

      cu numele vom vedea cum va fi; deocamdată am convenit să îl lăsăm aşa, iar dacă vor apărea reacţii negative, ne vom gîndi atunci la o eventuală schimbare. cenzură nu, asta vrem nici noi, fiecare scrie ce vrea pe blogul lui; atîta timp cît nu recurge la atacuri la persoană şi nu jigneşte gratuit, nu cred că ar avea cineva ceva de obiectat. banzai, dacă zici tu 😉

    • Shony zice:

      E pentru prima oara cand vad un scris in dulcele si molcomul dialect ardelenesc, ce-mi place atat de mult. Profit de acest comentariu, ca sa intreb, daca primiti in randul „porcilor abjecti”, un „barbat de moda veche” (tot o etichetare, dar a carei poveste este un pic licentioasa, dar teribil de comica)?

  2. Mirela zice:

    Există un timp pentru fiece decizie și poate nu e întotdeauna atunci când dorești s-o iei, dar ți se ivește ocazia așa, dintr-o întâmplare, cum menționezi tu pe grup. Mi-ar placea sa se numeasca…GRUPUL. E un loc în care se poate face ceva mai mult decât luptând de unul singur cu morile de vânt. Cum aminteam într-un alt comentariu, mi-ar fi plăcut să fi fost și mai demult un asemenea loc. Eu sper ca totuși numele să fie schimbat pentru că există persoane pe care exclusiv numele le împiedică să adere la grup sau să dea credibilitate celor ce scriu aici. Nu știu dacă aș fi intrat pe un site cu acest nume, dacă n-aș fi știut ce este, de fapt. E perceput cu alt sens…Fiind un grup și unii având numele real, poate ar trebui să mai discutăm acest aspect. Oricum, aici vigilența e stăpână și am toată încrederea în forța noastră de a nu mai lăsa minciuna și batjocura să triumfe, că am avut cu toții parte, mai mult sau mai puțin, de așa ceva și au rămas surzi și muți cam mulți prieteni…virtuali. Spun: să fie într-un ceas bun! PENTRU NOI. 😉

    • Călin zice:

      e, recunosc că e chiar interesantă propunerea venită de la tine şi îmi place cum sună. acum, reacţia unuia sau altuia, lipsa de reacţie a unuia sau a altuia, nu cred că e cazul să le judecăm şi nici nu vom face asta. vom încerca să fim doar un GRUP, să nu deranjăm pe nimeni şi să ne vedem de ale noastre; aş prefera să nu mai avem nici unul parte de episoade de genul celui de la care s-a născut ideea, dar vreau să sper că dacă vor mai apărea vom şti să reacţionăm aşa cum trebuie să reacţioneze un grup. să fie într-un ceas bun pentru toată lumea!

      • Mirela zice:

        Călin, ai dreptate, n-am nici cea mai mică intenție să judec pe cineva. Dar dacă va fi cazul, aici va fi locul unei judecăți drepte, corecte, bazată exclusiv pe dovezi concrete, nu pe vorbe și vagi bănuieli. Să sperăm că nu va mai fi cazul niciodată. Nu sunt omul care să deranjeze, dar nici omul care să se mai lase deranjat. Mă bucur ca te mai gândești la nume. Să avem cu toții o zi bună! 😉

  3. Teo Negură zice:

    Eu subscriu in totalitate parerii Shogunului 🙂

    • Călin zice:

      şi eu, grupul nu are de ce să încerce să limiteze libertatea de exprimare a membrilor săi decît poate în cazuri excepţionale (plagiat, atac la persoană)

      • shogunu' zice:

        Io, tocmai din cauza unui atac la persoană, am intrat în grupul ăsta. Am zis că am trimis 184 de „postaci injurători” la spam. Nu s-o întîmplat încă să mă injure un blogger. Mă mai contrez cu bloggeri, da’-n termeni civişizaţi. Aşa-zisele „muşcături” de cur. Caz clasic e disputa mea cu Rabbi Mordechai, pe tema „sectei vot canci”, fix „la el acasă”. Tăios ca o katana, da’ civilizat. De aia nu m-o banat încă. Ultima „pişcătură” o fost alaltăieri.
        Cît despre plagiat, nici nu se pune problema.
        Numele grupuluiva fic cel ales de tine, în urma consultării membrilor. Io mi-am zis părerea. Văz că şi Teo mă susţine. Ce-o fi. o fi. Io reau să rămîn aici!
        Banzai!

  4. Zamfir POP zice:

    Aşa cum numai un deştept (real, nu închipuit) îşi permite să se declare „prost”, şi acest grup pare a fi format din oameni care par, impar şi îmi par a fi orice, mai puţin „porci” şi, şi mai puţin, abjecţi.
    Pentru că de vreo patru decenii, de când port barbă şi plete sunt definit, de oricine care intră în penurie de argumente şi vrie de gândire, în fel şi chip, de ce nu m-aş declara şi eu „porc abject”. Cu atât mai mult cu cât îmi repugnă manifestări precum cea care a dus la formarea grupului. Celor din grup care mă cunosc le permit să mă susţină, să mă împingă de la spate ori de la iţe (fără război, evident!), ca să mă aburc şi eu Aici şi pe fakebuk. Salve et me ama!

    • Călin zice:

      legat de solicitarea de a deveni membru al grupului, regulile la noi sună cam aşa (chiar dacă încă nu apar pe blog):
      – fiecare cerere de aderare la grup va fi supusă atenţiei tuturor membrilor grupului;
      – dacă în termen de 3 zile nici unul din membrii grupului nu are vreo obiecţie bine întemeiată la această solicitare, se va accepta aderarea respectivei persoane la grup.
      aşa că, în trei zile o să aveţi un răspuns la această solicitare. mulţumim pentru interes, s-auzim numai de bine!

  5. marian zice:

    Frate…eu nu sint precum Zmfir POP , sa nu ma fi tuns sau barbierit timp de…40 de ani { ?} insa am fost prin ’90 „golan ” iar azi sunt unul dintre ” viermii” ce se duc prin Piata Universitatii si-si sparg plamanii strigand : IESI AFARAAAAA JAVRA ORDINARA!!! , pentru ca -mi place muzica de calitate, muzica buna….mi-ar place sa fac parte si eu din grupul vostru….nu neaaparat ca ” porc abject” cu anumite ….”grade „ci …macar simplu godac! Ce zici frate Calin ?Si daca nu voi putea ” adera ” la ….cocina voastra ,sa stiti ca de aici din Bucuresti va sustin . Apropo ” sa sti fratioare ca primul care a avut aceasta exprimare ” pe post ” , „on air” se numeste ….Andrei Gheorghe si este cu adevarat un porc abject .O zi excelenta va doresc si va invit sa fiti alaturi de noi bucurestenii la protestul din Piata Universitatii, desii stiu ca aveti suficienta treaba de facut si acolo la Cluj .

    • Călin zice:

      nu ştiu ce să zic, grupul e destinat în principal bloggerilor, dar totuşi nu numai lor. dacă ai cont de facebook, poţi cere să te alături grupului 🙂

  6. Marius Bota zice:

    Cred ca asta e una din cele mai mari victorii pe care le poti obtine in viata, sa fii vorbit de rau atunci cand faci bine, sa fii etichetat mincinos atunci cand spui adevarul. Asta inseamna ca nu esti ”in gramada” celor multi care au principii indoielnice, dupa cum bate vantul si interesul. Mi-ar face placere sa fac parte dintr-un asemnea grup, care tine la adevar, la principii, la morala crestina si la oameni. E greu sa devii ”porc abject” dar cred ca si mai greu e sa te mentii , cand o sa vezi ca o sa curga momelile si ofertele. Nu e loc de lasat steagul jos, e momentul cand trebuie spus adevarului adevar si minciunii minciuna! Aveti sprijinul meu!

Loc de guiţat (grohăielile merg direct la gunoi)