M-am scăpat la borcanul cu magiun…


De când mă ştiu, mi-a plăcut mult să citesc. Mi-au plăcut cărţile. Ţin minte că soră-mea (mult mai mare decât mine)  se lăuda cu frati-su la toate colegele, că în ziua în care mi-am făcut buletinul, nu prea mai aveam prin bibliotecă vreo carte necitită.

Chiar de prin şcoala generală eram abonatul permanent al bibliotecii. Când am intrat la liceu, colegii mă cam luau peste picior câteodată, pentru că preferam biblioteca în locul unei miuţe în curte. Pe undeva, chiar şi pasiunea pentru filatelie mi se trage tot de la citit, începând cu un vechi catalog descoperit de taică-meu într-un anticariat.

Ceva mai târziu, că tot am pomenit acest „lăcaş”, am început să bat anticariatele din Bucureşti. O oră-două nu mi se părea prea mult să stau printre rafturi, să frunzăresc, să privesc, să mai citesc câte-un paragraf, să mă minunez de vreo ilustraţie sau să mă dau în vorbe cu vreun vânzător pe care-l simţeam mai pasionat.

Dar am continuat şi cu bibliotecile. Îmi făcusem permis la fosta Bibliotecă Centrală de Stat şi mereu puneam vreun custode în încurcătură cu vreo cerere de lectură pe care nu o mai făcuse nimeni de ani de zile. Apoi am avansat. Am ajuns şi prin Biblioteca Academiei, căutănd vechi dări de seamă sau hărţi.

Apoi a venit internetul… Lucru mai minunat decât acesta pentru un împătimit de lectură nici nu cred că poate fi. M-am entuziasmat nespus când am auzit prima dată de proiectul Gutenberg şi mi-am petrecut multe nopţi făcând browsing prin bibliotecile digitale ale lumii. Mereu mă întrebam de ce la noi nu se poate…

Acum ceva timp, aflasem de proiectul DacoRomanica, dar pe la începuturi a fost cam greu, cam ca pentru orice început. O perioadă nu am mai vizitat pagina. Ieri am avut însă inspiraţia să mai trec odată pe acolo şi am văzut că lucrurile încep să se schimbe. Sunt deja disponibile mii de titluri. Ca împătimit de istorie, au început să-mi joace ochii în cap când am dat de Iorga, Xenopol, Hamangiu, Minescu, Giurescu, Berindei… Enciclopedii, dicţionare, cărţi rare… Ce mai, am făcut o noapte albă stând şi răsfoind. Dar cred că este una din cele mai frumoase nopţi albe pe care am avut-o în ultimii ani!

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!

Anunțuri

Despre romanianstampnews

Scriu despre filatelie
Acest articol a fost publicat în generale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la M-am scăpat la borcanul cu magiun…

 1. cartifaine zice:

  Un proiect fain care ar merita popularizat mai mult. şi eu trec pe acolo când am timp.
  O zi faina de priăvară adevărată1

 2. Doru zice:

  Şi eu m-am pierdut aseară acolo …
  Am cetit până aproape să uit de mine!
  Mulţumesc încă o dată!

  • romanianstampnews zice:

   Am spus-o în articol, pe mine m-a furat de-a binelea! Cred cî tot voi mai sta câteva zile pe acolo, chiar este destul de citit.

 3. Pingback: matinale – 60 « Colţu' cu muzică

 4. Călin zice:

  la „borcanul cu magiun” obişnuiam să mă scap prin anul I de facultate, când, în zilele de miercuri, aveam cele mai insipide cursuri posibile; de fapt nu erau cursurile de vină, cei care le predau se pricepeau de minune să le facă aşa. în acele zile mă porneam frumos către facultate, dar, nu ştiu cum se făcea, că de fiecare dată mă opream la Biblioteca Academiei, care era în drum şi unde aveam „pile”. şi de multe ori nici nu îmi dădeam seama cum se făcea seară…

  • romanianstampnews zice:

   Exact sentimentul acesta îl aveam şi eu. Îl mai am şi acum, atunci când dau peste câte o carte bună, pierd noţiunea timpului stând cu nasul în ea.
   Din păcate, am din ce în ce mai des sentimentul neputinţei şi regretului de a nu putea acoperi fluxul actual, imens, de informaţie. Parcă zi de zi mă simt tot mai obligat să mă „restrâng”, să îmi „croiesc” tipare din ce în ce mai „înguste”.

 5. Marius Bota zice:

  Nu stiam de proiect si site, multumesc de informatie, Max..Si grija cu magiunul)))

 6. Melly zice:

  Mi-ai amintit de mine! 🙂
  Multumesc pentru link-ul DacoRomania, nu am auzit de el pina acum!
  Duminica frumoasa!

Loc de guiţat (grohăielile merg direct la gunoi)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s